Ostoskori Tyhjä

Huolla takka talveksi

Mikä olisikaan mukavampaa syyspakkasten lähestyessä kuin nauttia kotoisan takkatulen räiskynnästä ja lämmöstä. Ennen kuin lämmität takkaa ensimmäistä kertaa, muista kuitenkin ottaa nämä asiat huomioon. Muutoin takka saattaa vetää sisään ja huoneisto täyttyy savusta.

1. Tyhjennä pesä tuhkista
Jos viime vuoden tuhkat ovat jääneet takkaan muhimaan, tyhjennä viimeistään nyt vanhat tuhkat pesästä. Tuhkat voi lapioida muovipussiin ja käyttää esimerkiksi ensi vuonna lannoitteena puutarhassa. Kompostiin tuhkaa ei kannata laittaa, sillä se on emäksistä ja voi pysäyttää bakteerien toiminnan.

Kun olet saanut suurimman osan tuhkista talteen, imuroi vielä takan sisäosat huolellisesti. Tuhkien imuroimiseen kannattaa käyttää perheen vanhaa kakkosimuria tai takkojen imuroimiseen erityisesti suunniteltua takka- tai tuhkaimuria. Tavallinen imuri voi tukkeutua hienojakoisesta tuhkasta ja tuhkaa voi päästä leviämään huoneilmaan.

2. Muista tarkistaa tuhkaluukku
Pesän alapuolella sijaitsee pieni erillinen tuhkaluukku. Jos tämä tila täyttyy tuhkasta, se haittaa takan vetoa ja voi saada pesän savuttamaan.

Laita muoviastia tuhkaluukun alle ja avaa se varovaisesti. Tyhjennä tuhka ja lopulta imuroi luukku sisältä huolellisesti. Jos pesä ei tunnu vetävän, voit polttaa pari paperinpalaa tuhkaluukussa edesauttaaksesi vetoa.

3. Puhdista takkalasi ja kivet
Takkatulta on kaunis seurata, mutta nokinen ja tahriintunut takkalasi voi pilata tunnelman. Pinttynyttä nokea on vaikea irrottaa tavallisilla puhdistusaineilla, mutta erityisesti noen poistamiseen suunnitellut pesuaineet puhdistavat tahrat tehokkaasti.

Usein myös takan yläkarmi nokeentuu käytön myötä. Varsinkin jos takka on tehty tiilestä tai huokoisesta kivestä, on näitä tahroja vaikea poistaa. Jos haluat takasta uudenveroisen, käytä kovien pintojen puhdistamiseen suunniteltua pesuainetta nokitahrojen puhdistamiseen.

Tarjoamme nyt Softcaren Takkalasin ja noen pesuaineen sekä Softcaren Kivipesun -15% tarjoushintaan! Tilaa omasi nyt ja nauti kauniin takkatulen räiskynnästä.

4. Muista tilata nuohous
Vaikka takkaa voi jossain määrin huoltaa itse, älä unohda tilata nuohousta. Usein käytettävän takan hormit olisi hyvä nuohota kerran vuodessa. Nuohous kannattaa tilata syksylle, jotta hormit vetävät varmasti hyvin kun takkaa lämmittää ensimmäisen kerran syksyllä tai alkutalvesta.

Takkalasin ja noen pesuaine 500 ml

6,90 €

Softcare Kivipesu 500 ml

9,00 €